Auchentoshan Distillery (Lowlands, 1800, v provozu)
Palírna Auchentoshan („roh pole“, [okentošen] (Dalmuir, Dunbartoshire) byla založena v první půlce 19. století a whisky se v ní pálí podle staré tradice stále ještě třikrát ze zcela lehce rašelinového sladu. Chutná decentně nasládle, má teplý, jemně sladový nádech a lehké náznaky citrusů a vanilky. Je to jemná, lahodná whisky dokonalé chuti. Palírnu založil v roce 1800 John Bulloch, licenci dostala v r. 1823, kdy ji vlastnil John Thorne, a toto datum bývá často považováno za rok vlastního založení. Byla také známa pod jmény Auckentoshan, Auchintoshan či Duntocher, což byl název sousední palírny z r. 1817, která byla kolem r. 1822 palírnou Auchentoshan pohlcena. V r. 1940 byla silně poškozena při náletech a až v r. 1948 znovu uvedena do provozu. Kolem r. 1960 koupila palírnu pivovarnická společnost J. & R. Tennent, od které ji v r. 1969 koupil Eadie Cairns a v r. 1974 ji značně rozšířil. V r. 1984 se za 325 tisíc liber stal vlastníkem palírny Stanley Morrison, který se v r. 1992 spojil s japonskou společností Suntory, a dnes je majitelem i držitelem licence Morrison-Bowmore Distillers, kde má Suntory majoritu. Manažerem je Stuart Hodkinson. Palírna produkuje whisky jednak bez udání doby zrání, jednak vynikající 10* a 21leté*, v menší míře plní 22leté a 25leté do keramických nádob (Old Ceramic). Standardně jsou na trhu 8, 12*, 18*, v omezeném množství i 31leté*. V letech 1992 a 1994 získala 21letá zlaté medaile na IWSC. K výrobě je dnes používán nenakouřený slad a whisky převážně zrají v sudech po bourbonu. Většina produkce je stále ještě používána do míchaných, např. Rob Roy. Palírna je vybavena třemi destilačními válci a produkuje cca 1,7 mil. litrů, z toho jen 100 tisíc litrů plní jako single malt. Je jedna z mála, která vyrábí velmi jemnou whisky trojnásobnou destilací, tzv. „trestarig“, kterou zde zavedli irští mniši.
Napsat komentář