Vinařství Renzo Marinai (http://www.renzomarinai.it/) patří k jedněm z nejvyhlášenějších vinařství v regionu a ochutnávka skutečně stála za to. Co se týče apelace Chianti, i když mezi producenty toskánských vín převládají malé rodinné podniky, kvalitou se řadí na přední místa ve světě. Nejvíce se proslavilo Chianti Classico, Brunello di Montalcino, nebo Vino nobile di Montepulciano. Chianti je suché červené víno rubínové barvy a výrazného charakteru, které se vyrábí ve dvou základních směsích: Chianti a Chianti Classico. Pěstuje se v poměrně rozsáhlé oblasti mezi Sienou a Florencií. Legenda vypráví, že tři toskánská města – Castellina, Radda a Taille založila ve 13. století pod znakem černého kohouta (dodnes univerzální symbol tohoto vína) politickou ligu del Chianti. Důvodem byla obrana proti stálým územním sporům mezi hlavními městy Florencií a Sienou. Ale teprve v roce 1716 se Chianti stalo první oficiálně vymezenou vinařskou oblastí, uznanou velkovévodským dekretem. V roce 1960 získalo jako první status DOCG – nejvyšší italské označení původu. Víno Chianti produkuje sedm oblastí, ale jen vína z kopcovitého území Classico se mohou nazývat classico a nést pečeť s černým kohoutem (gallo nero). Brunello di Montalcino pochází z malé vesnice Montalcino nedaleko Sieny. Chuťově bohaté Brunello je výborné k italským ovčím sýrům. Jeho produkce je nízká a řadí se mezi nejdražší italská vína. Vino Nobile di Montepulciano pochází z vinohradů okolo vesnice Montepulciano, a již v 17. století si vydobylo přezdívku „víno králů“. Vernaccia di San Gimignano představuje jediné toskánské bílé víno nesoucí označení DOCG. Má zlatavou barvu a je suché až polosuché.
30. 08. 2012, 13:26
Canon EOS 5D Mark III, 40 mm
ISO 100f/2.81/400s
Via Case Sparse (Panzano), 6, 50022 Greve in Chianti FI, Italy
Napsat komentář